Необхідно доопрацювати законопроект та оперативно створити Незалежного регулятора у сфері транспорту

Читати українською
Необхідно доопрацювати законопроект та оперативно створити Незалежного регулятора у сфері транспорту

Всеукраїнське об’єднання організацій роботодавців транспорту «Федерація роботодавців транспорту України» звернулась до Голови комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури щодо доопрацювання законопроекту про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту

На думку експертів, даний законопроект містить численні недоліки, що можуть призвести до погіршення економічної ситуації в транспортній галузі України.

Зокрема, модель НКРТ, що запропонована Міністерством інфраструктури України не забезпечує незалежності цього органу, оскільки неупередженість НКРТ має гарантуватися реальною наявністю спеціального статусу цього органу, особливим порядком добору, призначення та звільнення голови та членів НКРТ (а саме – конкурсною комісією, яка має формуватися за квотним принципом від різних гілок влади), особливим порядком фінансування органу та прийняття рішень.

Запропонована законопроектом концепція передбачає надання НКРТ надто широкого кола повноважень. Зокрема, в частині встановлення цін та тарифів для суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на суміжних ринках, ціни на які наразі є вільними. Відтак, запропонований підхід йде у розріз із метою створення незалежних регуляторів, діяльність яких пов’язується з регулюванням монопольних, а не конкурентних ринків.

На сьогодні бізнес, представники роботодавців транспорту та споживачі транспортних послуг мають напрацювання власної редакції проекту Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту», в якій вказані вище недоліки усунені. Законам, забезпечена реальна незалежність НКРТ через спеціальний статус цього органу; передбачено особливий порядок добору, призначення та звільнення голови та членів НКРТ (а саме – конкурсною комісією, яка має формуватися за квотним принципом від різних гілок влади); передбачено особливий порядок фінансування НКРТ тощо.

Федерація роботодавців транспорту України готова долучитися до процесу доопрацювання законопроекту про Національну комісію, що здійснює регулювання на транспорті, задля якнайшвидшого прийняття Верховною Радою України якісного законопроекту та сподівається на активну та всеосяжну участь комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури щодо розробки та прийняття закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту».

Нагадаємо, 7 травня 2020 року на сайті Міністерства інфраструктури України був повторно оприлюднений проект Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту», який має забезпечити державне регулювання діяльності на ринках природних монополій та суміжних ринках у сфері транспорту, зокрема з питань формування цінової (тарифної) політики та визначено засади державного регулювання діяльності суб’єктів природних монополій і суміжних ринків за участю суб’єктів природних монополій у сфері транспорту.


Политический эксперт рассказал, какие реформы от Украины требуют США

И вот, слава Богу, Госдеп развеял уже наши собственные мифы, - Дмитрий Спивак об отчете Госдепа США про Украину

Роман Цимбалюк рассказал, почему США так затягивают с помощью: «Нам бы не помогали бы»

«Это все игры уже Белого дома»: Тарас Загородний рассказал, почему США не одобряют удары по НПЗ рф

Политолог рассказал, какие страны сегодня больше всего помогают Украине в войне

Юрий Ванетик рассказал о том, увидели ли США в теракте в «Крокус Сити Холле» какой-либо «украинский след»

Хорошего мало: аналитики рассказали, чем победа Трампа обернется для Украины

Что ждет Украину, если Трамп победит на выборах: эксперты поделились прогнозом

Хорошего будет мало: аналитики рассказали, что устроит Трамп после своей победы

Дела совсем плохи: Трамп не может найти деньги на свою избирательную кампанию

Трамп может привлеч к выборам человека Януковича: стали известны подробности

Юрий Ванетик рассказал о том, по каким именно критериям в США оценивали «выборы путина» в россии

Лендлиз и кредиты: эксперт рассказал, какую помощь Украине теперь предлагают республиканцы

Эксперт рассказал, как Трамп может неожиданно помочь Украине и пойти против Путина

Эксперт уже предупредил о том, что может натворить Трамп: "Ждите сюрпризов..."

Эксперт рассказал, чего можно ожидать от Трампа и выходе США из НАТО

Они всегда отступают и они пасуют, - Алексей Гончаренко об оппозиции Орбана и Фицо по помощи Украине

Дипломат рассказал, что хорошего Трамп сделал для ВСУ и что будет с Украиной

Легендарный Роберт Де Ниро предупредил всех насчет Трампа: "Настоящий монстр"

Показать еще