Година відсутності електроенергії коштує українській економіці 30 млрд євро – дослідження Центру Економічного Відновлення

Читати українською
свет, электричество, электроэнергия

Година відсутності електроенергії коштує українській економіці 30 млрд євро

Саме в таку суму виливається зупинка роботи підприємств від вимушеного знеструмлення за даними дослідження «Вплив енергетичної інфраструктури на розвиток економіки країни» Центру Економічного Відновлення (ЦЕВ), що брав участь у розробці плану Кабінету Міністрів по виходу з «корона-кризи».

Дослідники Центру Економічного відновлення зробили висновок, що значна зношеність електромереж призводить до найдовших серед європейський країн знеструмлень (показник SAIDI) – близько 700 хв/рік. Значна частина економіко утворюючих підприємств приєднаних до операторів системи розподілу з проблемами переривів у електропостачанні, що призводять до недовиробітку продукції та швидшого виходу з ладу обладнання. Це призводить до втрат для економіки в розмірі 30 млрд євро.

На думку аналітиків ЦЕВ, достатнє фінансування електромереж зможе виправити ситуацію та скороти час знеструмлення через аварії. За їх підрахунками, для досягнення запланованого регулятором показника SAIDI річний обсяг інвестицій повинен бути на рівні не менше 30-ти млрд. гривень.

Ці кошти будуть спрямовані на упровадження технологій «SMART GRID», автоматизації, диспетчеризації та телеметрії, реконструкція та модернізація електричних мереж, підвищення ефективності та економічності мереж шляхом зміни їх топографії, автоматизація систем обліку електроенергії, створення технічних передумов для розвитку розподіленої генерації з ВДЕ.

Як стверджують експерти ЦЕВ, при діючій моделі тарифоутворення «Витрати+» операторам систем розподілу вдається залучити тільки 4 млрд інвестицій в електромережі на рік. Досягнути необхідного рівня інвестицій дозволить тільки перехід на стимулююче регулювання (RAB-тариф) по європейському прикладу – ставка доходності від інвестицій на рівні середньозваженої вартості капіталу (WACC) на всі активи ОСР.

Експерти переконані, впровадження такого регулювання і залучення 30 млрд грн в розвиток електромереж дозволить додатково забезпечити 31 тис робочих місць в суміжних галузях та згенерує близько 4 млрд податків. Це відбудеться за рахунок збільшення потреби в новому обладнанні для розподілу електроенергії та активізації процесу оновлення електромереж.

Нагадаємо, раніше Андріан Прокіп, cтарший науковий співробітник Інституту Кеннана (США,) експерт з енергетики Українського інституту майбутнього, назвав методологію переходу на стимулюючий тариф від НКРЕКП симуляцією, а не стимуляцію інвестицій в електромережі. На його думку, норма прибутку повинна бути близька до вартості капіталу, тому що закордонні компанії приймають рішення інвестувати, порівнюючи вартість кредитів і варіанти реінвестування грошей в інші варіанти.

Нагадаємо, раніше екс-радник міністра енергетики Сергій Чех підкреслив, що залучити інвестиції в розвиток електромереж в достатньому об’ємі можливо буде тільки при впровадженні RAB-тарифу за європейською методологією. На думку експерта, правильний RAB-тариф має 2 риси, що його визначають: ставка повернення інвестицій повинна бути єдиною без поділу баз активів і відповідати економічно обґрунтованому рівню WACC.


Давление на "Гарпок" по разделению средств зеленой энергетики является превышением полномочий - юрист

Очередная авария на Белорусской АЭС должна заставить Украину прекратить финансировать эту станцию – Наливайченко

Зеленский и Шмыгаль хотят отдать деньги «зеленых» инвесторов на коррупцию – нардеп

НКРЭКУ использует сомнительные поводы для остановки выплаты долгов за «зеленую» энергию – юрист

Экологи настаивают на решении проблем, которые мешают реализации Нацплана по выбросам

Минобразования задолжало УЗ больше миллиарда, больше так продолжаться не может, - Жмак

Линько: бюджет необходимо пересмотреть, иначе украинцы останутся без субсидий

В Европе предприятиям возвращают эконалог на модернизацию, а у нас никто не знает, куда этот налог исчезает, - нардеп

Запрет б/у вагонов повлечет на рынке дефицит, который будет крайне трудно устранить, - промышленники

"Гарантированный покупатель" может не выполнять установку НКРЭКУ при выплате долгов - юрист

Кабмин предложил монетизировать льготы для домов с электроотоплением

Угроза веерных отключений возникла из-за пагубного импорта электроэнергии из России – Яценюк

Доллар затаился после выходных, в НБУ озвучили свежий курс валют: чего ждать от гривны

Власть Зеленского пошла против ЕС, остановив выплату долгов за «зеленую» энергию – Гончаренко

ТЭС «ДТЭК Энерго» выработали на миллиард кВтч свыше плана Минэнерго во избежание дефицита в энергосистеме

Генерация энергии из солнца и ветра в Украине увеличилась вдвое

ТЭС государственного "Центрэнерго" переведут на газомазутные блоки из-за отсутствия угля на складах

На пути к энергонезависимости: ДТЭК Нефтегаз установил новый рекорд частной газодобычи Украины

Веерных отключений не будет: «Укрэнерго» прокомментировала отсутствие угля на «Центрэнерго»

Показать еще